[VilmaMondja] Az Employer Branding nem játék.

Posted by miklos in Employer Branding magyarul, Vilma mondja

Image

Komoly haszna van. 

Ez egy szemlélet, amely minden szakmában mást jelent, és többféle szinten lehet belevágni. Eddig azok húztak hasznot belőle, akik azt mondták, hogy megoldja a munkaerővel kapcsolatos problémákat, de komoly munkával és költségekkel jár, pusztán kommunikációval megoldható, és pénzben ki sem fejezhető értéke van. Pedig a dolog ennél sokkal egyszerűbb, mondhatni gyerekjáték. 

  • Kezdettől fogva létezik és nem csak a munkaerőre hat, hanem a vállalkozásunk egész működésére. 
  • Nincs vele több dolgunk vagy költségünk, bőven elég az eddig kútba dobált erőfeszítéseink máig ott lapuló eredményét egy szemléletváltással végre kiaknázni.
  • Önmagában sem a puszta kommunikáció, sem valami külső erőforrás nem oldja meg, de mindkettő sokat tehet azért , hogy saját erőforrásainkra támaszkodva legyen mit kommunikálni. 
  • Tervezhető és a profitot kiszámíthatóan befolyásoló eredménye van, ha hagyjuk. 

 

Ha mindez részletesebben is érdekel, töltsd le ingyen ezt: EB o OK

Mégis kinek a haszna? 

A szakmai szolgáltatónak, mert most már nem csak azt tudja, hogy milyen érvekkel értékesítheti szolgáltatásait az EB kereteit felhasználva, hanem azt is, hogy mi mindennel bővítheti a portfólióját. 

A munkahelyi márka tulajdonosának, mert most már nem csak azt tudja, hogy mit kell tennie a márkájáért, hanem azt is, hogy a márka mit tehet érte. 

Bármely szakembernek, mert most már nem csak másokra támaszkodhat egy új szemlélet szerinti munkában, de maga is építheti szakmai reputációját általa. 

OK, nyertem. Hogyan tovább? 

Ez a játék nem lineáris. A legfontosabb, amit tudni kell, már rég megtörtént, és éppen ebben rejlik a jövőbeli haszna. Ezért mondjuk, hogy az EB már rég megtérítette a vele járó munkát és költségeket. 

Az utóbbi évek nagy rohanásában megváltozott a HR. Átalakult a munkaerőpiac, megjelent a fogyasztói döntés (vagy másképp a munkavállaló önálló akarata és öntudata), fejlődött a technológia, az automatizált erőforrás-kezelés tömegeket mozgat – és szépen lassan kifelejtettük a HR-ből az Humant, az embert, akit már csak jelöltnek vagy célcsoportnak hívunk. De még fontosabb változás történt a marketingben: globalizálódott és demokratizálódott a digitális kommunikáció, még nagyobb hangsúlyt kapott a tartalom és a közösségi média – és szépen lassan kifelejtettük a marketingből a termékfejlesztést. Ha ez a két veszteség nem függene össze, simán dolgozhatnánk tovább, most már ennek tudatában. De mivel minden mindennel összefügg, rá kell döbbennünk, hogy az emberi élmények és motivációk, valamint a munkahely mint termék kihagyásával elveszítettük magát a VALÓSÁGOT

Ez a továbblépés alapja. Ez hiányzik a HR-kommunikációból, és ebben lehetsz első, ha mindazokat az eszközöket, amelyeket eddig is használtál a munkád során, ezentúl az emberi viszonyulások és a munkahelyek fejlesztésére veted be. A saját terméked, a munkahelyi valóság befolyásolására nagyobb esélyed van, mint zajt kelteni az információtömegben. És akkor lesz mit kommunikálnod. 

#TheBigEBGameByVilma