Sok kicsi sokra megy [Vilma mondja]

Posted by miklos in Blogberendező, Vilma mondja

Az évek során sok szakma átalakult, mint ahogy a marketing is sokat tanult a munkaerő-piacból. 

A médiaköltségektől a vaskos termékismertetőkön és álláshirdetéseken át egészen a közösségekre építő “szerzett médiáig” mindent átalakított a “sok kicsi sokra megy” szemlélete. 

Minél ritkábban kommunikálunk a lehetséges ügyfeleinknek, annál nagyobbat kell szólnunk. 

Ez nem csak nagy nyomást helyez ránk azzal, hogy meg kell felelnünk a magas elérés (látottság) feltételeinek, és nem csak az a baj, hogy két kampány között feledésbe merülhet minden üzenetünk, de ráadásul saját hitelünket is lerombolhatja az “izzadságszag”. 

A reklámkerülés idején, minél több erőforrást tolsz a meggyőzésbe (mert ez az egyetlen dobásod), annál keményebb lesz a célcsoportod ellenállása is. Úgy érzik, hogy el akarsz adni valamit, és nem bíznak a meg nem erősített reklámnak. 

De ha gyakrabban beszélsz nekik, akkor nem kell mindig tökéleteset alkotnod. És nem kell minden egyes megszólalásodhoz költséges vagy veszteséges “ajánlatokat” párosítanod.

Például: nagyvállalati marketingesként negyedévente két-három drága kampányt futtattam fel tökéletesre. Kisvállalkozóként sokkal gyakrabban jöhetek elő hasznos sztorikkal, így ritkábban kell tukmálnom azt, amit érdemes megvenni tőlem. 

Szájról szájra keringve a sztori gyarapodik, minden körben megerősítést nyer, és összességében nagyobb elérést produkál, mint az egyoldalúan és drága pénzért pusztába kiáltott, fizetett kampányok. 

Ez valami olyan különbség, mint ami a féléves vizsgákra való felkészüléssel járó gyors felejtés, és a lépésről lépésre tanulásból eredő szakértelem között van. 

A “sok kicsi” filozófia a célcsoportot is kíméli. Minél nagyobb tömegű információt bocsátasz a rendelkezésére, annál valószínűbb, hogy későbbre halasztja a “befogadását” (és ami késik, az késő). 

A fenti tíz mondat például éppen elég egy olvasásra. Ha mégsem, csak lapozz vissza, vagy várd a következőt. 

#VilmaVeledVan #VirtualMarketing #VilmaMondja

Image