Miért nem megy a tukmálás?

Posted by miklos in Blogberendező, KV Vilmával - Kérdések és Válaszok

Tanultunk már sok mindent arról, hogy mi a hasznos tartalom, mi lesz az, ami érdekessé, emlékezetessé, vonzóvá, népszerűvé teszi a kommunikációdat és vevőket toboroz. Hallottunk már a 4+1 szabályról, hogy az értékesítési üzeneteket meg kell előznie legalább négyszer annyi hasznos tartalmi elemnek. Azt is tudjuk, hogy hasznos tartalom az, ami oktat (megerősíti az ismereteid helyességét), szórakoztat, megkülönböztet (segít a választásban).

… és mégsem megy?!

Talán az lehet az oka, hogy a hasznos tartalmadat éppúgy tukmálod, mint a termékedet vagy a szolgáltatásodat. Talán azt hiszed, hogy amit te hasznosnak találsz, az mindenki más számára is az.

Hogyan edukáld a vevőidet?

Azt neked nem tudom megmondani, mert azonnal tovább is görgetnél. Inkább mondom azt, hogy nekem hogyan nem sikerült, mert ebben biztosan egyet tudunk érteni. Eleinte kérdéseket tettem fel, hogy megtudjam, az emberek mire kíváncsiak. Aztán simán megmondtam a tutit a felmerülő témákkal kapcsolatban. Óriási ellenállás, vita, szakmai öngyilkosság és bukás lett az eredménye. Aztán próbáltam több oldalról megvilágítani a kérdést, hogy mindenki tanulhasson belőle valamit. Ez sem ment. Egyszerűen azért, mert amíg egy újítással kapcsolatban nem alakul át a közvélekedés, nem születnek új szakmai közmegegyezések, addig az új vélemények majdnem mindenki számára elfogadhatatlanok.

Valójában nagyon nem mindegy, hogy valakit megerősítesz a tudásában, vagy valami teljesen újat akarsz tanítani neki. Az egyik hasznos – és te már tudod is, hogy melyik.

Ajtóstul a házba!

Nem kezdheted azzal a tanítást, hogy “Kedves gyerekek, felejtsetek el mindent, amit a másik tanítónéni és az anyukátok eddig tanított nektek!”. Az olvasóid abból tudnak hasznot húzni, amit kapcsolni tudnak a saját tudásukhoz, ami nem teszi feleslegessé vagy kérdőjelezi meg egész eddigi szakmai fejlődésüket.

Kritikával tele a padlás – az egyáltalán nem hasznos, ha valakinek beledörgölöd az orrát mindabba, amit eddig is sikertelenségnek élt meg. Annak sincs nagy vevőszerző képessége, ha tálcán kínálod a sikertelensége okát, hogy tanuljon belőle (és hiába is nevezed ezt “építő” kritikának, attól még kritika marad).

A bátorítás ereje…

…az, ami igazán hasznos lehet. Ha nem kijavítod mások véleményét vagy tudását, hanem kiegészíted. Ha kapcsolódsz azokhoz a véleményekhez és közmegegyezésekhez, amelyekben a szerinted még tudatlan olvasód leledzik. Ezekre építve tudsz egy morzsányit hozzátenni, de csak akkor, ha ügyesen kérdezve neki magának juttatod eszébe azt, amit tanítani akarsz.

A tukmálás is eredményes, csak egy kissé költséges

Ha eddig abba ölted az energiádat, hogy a tartalmaidat megosztottad, és ha nem volt elég a zajkeltéshez, akkor többet osztottál meg, vagy “hasznosabbat”, akkor az volt a legjobb, amit tehettél. Komolyan.

Ha eddig abba ölted az energiádat, hogy értékesítés helyett olyasmit is adjál ingyen, amit pénzért is adhattál volna, de a hasznosságát inkább az értékesítési üzeneteid támogatására fordítottad, akkor az volt a legjobb, amit tehettél. Tényleg.

Ha eddig elégedett voltál mindezek eredményével, akkor most gondolj bele, mi lehetne az, ami ezeket az eredményeket megtízszerezi, megszázszorozza.

A vadászat élménye

A célcsoportod nem egy vásárlógép, nem arra vár, hogy megmondjad neki, hogy mire van szüksége. Ő legalábbis szereti tudni, hogy tisztában van a saját igényeivel. Pont úgy, mint most te. Kihegyezett érzékekkel és a számára elérhető legjobb eszközökkel vadászik a szükségletei kielégítésére. Pont úgy, mint most te, ha idáig értél az olvasásban. Ne zavard meg ebben semmilyen ordító tukmálással, inkább add meg neki a szerzés örömét!

Ha már tudod, hogy mi az igazán hasznos tartalom, akkor tényleg nem neked szól ez a cikk, görgess tovább. Ha kérdésed van és várod a választ, akkor kérdezz! Nem fogom tukmálni, sőt: megkérem az árát.

#tartalommarketing #virtualmarketing #vilmamondja #VilmaVeledVan #KV_Vilmával #hasznostartalom