Az EB a kisvállalkozó legjobb barátja

Posted by miklos in Employer Branding magyarul, Vilma mondja

Employer Branding. Megvonhatod a válladat, hogy nincsenek alkalmazottaid és nem toborzol. Hivatkozhatsz arra is, hogy egy kisvállalkozásnak nem kell márkát építenie, “szájról-szájra” terjed a híre. Aggódhatsz is amiatt, hogy ha az ügyfeleid, vevőid belelátnának a módszereidbe, elhagynának. De ha végiggondolod, hogy mi történik a piacon, és ez hogyan hat a munkádra, rá fogsz jönni, hogy a legnagyobb hasznod neked van belőle. És viszont.

Amit már te is tudsz: sok a reklámkerülő, kevés az igazán hatékony kommunikációs csatorna, költséges a tartalomfejlesztés és nehéz kicsillogni a digitális zajból…

Mit jelent mindez (ha elfogadod, ha nem, ez van): “sok kicsi sokra megy”, a legolcsóbb marketing is drága, ezért egy “aki szegény, az a legszegényebb” felkiáltással inkább bele sem kezdesz semmilyen reklámtevékenységbe.

Valami más is van még. Mielőtt hozzászólnál a vitához, olvass tovább…

Ahol a reklám kerülendő, vagy legalábbis véleményes, ott mindenki arra hajt, ami pénzért nem kapható: a közösségi megerősítésre.

Ha nincs alkalmazottad, akkor a munkát magad csinálod. A vevőid személyes ismerőseid nem csak neked, hanem egymásnak is, tehát erős közösséget alkotnak.

A munkahelyi sztorikat mindenki szereti – gyártani is, továbbadni is, hallgatni is.

Az Employer Branding nem más, mint a munkahelyi élmények közösségben érvényesülő ereje. Ha így nézed, akkor máris láthatóvá válik a haszna a számodra, a napi munkád minden egyes lépésében. 

1. Már jó előre építi a hitelességedet

Mielőtt még bármit tennél, a legközelebbi ismerőseid, a családod, a barátaid nyilvánosan elköteleződnek melletted és a céljaid támogatása iránt. Lefogadom, minden beszélgetésedben elhangzik, hogy hogyan lehetnének a segítségedre, mit mondjanak rólad és kinek.

Adj témát azoknak, akik híredet viszik: sztorizz a mindennapi élményeidről, amelyek a munkavégzés közben érnek, hadd adják tovább!

2. Szélesíti a lojális vevőkörödet

Ha valaki kisvállalkozást választ, azért teszi, mert nem akar sokadik lenni a “pénzes vevők” mögött, különleges elbánásra vágyik, és ami még fontosabb: szereti tudni és utólag is megmutatni magának és a világnak, hogy jól döntött. Nem kell, hogy esetleges és egyoldalú legyen az a személyes ajánlás.

Vond be a vevőidet a sztorizgatásba! Mutasd meg, hogy melyikkel milyen jól bántál, kérd ki a véleményét (és az engedélyét, hogy hivatkozz rá)! Hadd legyenek büszkék a választásukra, adj témát és alkalmat saját maguk igazolására! A személyes referenciánál hitelesebb reklámot nem is találhatsz, adj indokot, hogy továbbadják a közös sztorit – ha még nem könnyíted meg a dolgukat eléggé, legalább ne akadályozd azzal, hogy kihagyod őket!

Az egyszeri elégedettség jó dolog, de nem garantálja a lojalitást. De ha valaki kimondta, hogy hozzád “jár”, meg is fogja tenni.

3. Hálózatba köt

Ne fukarkodj a személyes ajánlásaiddal! Bátran mutasd be egymásnak az ügyfeleidet, mondj róluk is egy sztorit – másoknak!

Mindenki örül az új kapcsolatoknak, és nem felejtik el, hogy hol találták. Nem kell megvárnod, hogy a fodrásznál, vagy a fogorvosnál fussanak össze – adj alkalmat és apropót a kapcsolatépítésre, és te kerülsz a kapcsolatok középpontjába.

4. Reputációt épít

Azt már tudod, hogy minél többen tudják, hogy mit csinálsz és hogyan, annál többen tartanak majd a szakmád szakértőjének. Ha a “know-how” híve vagy, és rajta ülsz a módszereiden, senki nem fogja megtudni, hogy a módszer a tiéd, de azt sem, hogy milyen szempontok alapján válasszon a piacon. Ha megosztod az élményeidet, akkor mindazok, akik tanulnak belőle, azt is tudni fogják, hogy tőled tanulták.

De igazi hírnevet az épít, ha nem csak arról sztorizol, hogy mit csinálsz és hogyan, hanem arról is, hogy miért. Mutass elkötelezettséget, adj indokot a választásra – ezt nem lehet belesűríteni semmilyen hirdetésbe, de néhány hiteles sztori megmutathatja a világnak.

5. Egy valamit megnehezít: a panaszkodást

Ha jól csinálod, amit csinálsz és ennek híre megy; ha könnyedén adnak kézről-kézre; ha kapcsolatokat tartasz össze; ha bíznak a hozzáértésedben, akkor elég nehéz lesz további panaszkodásra építeni az üzletfejlesztésedet. Nehezebb lesz az áraidat alacsonyan tartani “az ügyfeleid érdekében”. És igen, még így is lesz olyan vevőd, akit nem tudsz azonnal kiszolgálni, de örömmel vár a sorára…

Ha elég elkötelezett vagy a munkád (munkahelyed) iránt, és szeretnéd, ha ez kitudódna, hívd Vilmát! Beszéljük meg, mivel lehetünk egymás segítségére!

Tags: EB, Employer Branding, hiteles