A pénzügyi hűségprogramokról [KV Vilmával]

Posted by miklos in Employer Branding magyarul, KV Vilmával - Kérdések és Válaszok

Image

Kérdés: Hol a helye egy pénzügyi hűségprogramnak a munkahelymárka-építésben? Mire figyeljünk, hogy a konstrukció vállalati előnyeinek kihasználása mellett a dolgozóink elkötelezettsége, lojalitása is növekedjen, és hosszú távon legyenek hűségesek cégünkhöz?

Válasz: Ha jól értem, valamilyen névre szóló takarékossági, vagy biztosítási konstrukcióról beszélünk. Érdemes az ilyen konstrukciókat illeszteni a létező márkához, annak összes területén. Ezzel nem csak a munkahely megtartó képességét erősítjük, de a költségcsökkentésen túlmenően is növelhetjük a vállalat üzleti eredményességét. A bevezetés folyamata pedig maga is erősíti, és más feladatok során is inspirálja a vezetői együttműködést a vállalatnál. 

Azt hihetnénk, hogy egy biztosítási szerződés aláírása egy csapásra nyilvánvaló értéket teremt és részévé válik a munkahelyi márkának. Ez részben igaz is, hiszen mint mindennek, ennek is híre megy. De a híresztelés nem azonos a reputációval. Ezért, ha valóban építeni akarjuk a márkát, akkor a szerződés aláírásával egy sor teendőnk keletkezik, amelyeket ráadásul egy időben, összehangoltan kell végrehajtanunk: integráltan és együttműködésben, középpontba helyezve a dolgozók élményeit.

Vizsgáljuk meg!

 • a mérhető célokhoz köthető elvárásokat (stratégia)
 • az eredmények folyamatos mérésének eszközeit (KPI)
 • a dolgozók viszonyulását a programhoz (EVP)
 • a megvalósítás eszközeinek hatékonyságot mérő pontjait (RoI, IoR)

A dolgozói elkötelezettség növelése csak egy eszköz a vállalat üzleti céljainak elérésében. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a pénzügyi program hatása hogyan mérhető a dolgozói elkötelezettségben, illetve, hogy az elkötelezettség növelése mennyiben járul hozzá a vállalati célok eléréséhez.

Ennek érdekében meg kell vizsgálni azt is, hogy a konstrukcióhoz milyen a dolgozók előzetes viszonyulása, milyen meglévő vállalati értékeket testesít meg, hogyan épül be a dolgozók mindennapjaiba, milyen személyes sikertörténetek építhetők rá és milyen válaszokat generál a munkatársak környezetében és a szakmai közbeszédben. 

A vállalati célokon alapuló stratégiához rendelt eszközök hatékonysága az eredmények folyamatos mérése esetén igazolja a program sikerességét. 

Alakítsuk a valóságban!

 • a munkaköri szabályzatokat
 • a teljesítményértékelési rendszereket
 • a sikerélmények megosztását és delegálását
 • a személyes és vállalati szakmai reputációt

A dolgozók belső motivációja nehezen befolyásolható külső tényezőkkel, a legkevésbé anyagi eszközökkel, főleg, ha azok a havi fizetésben nem is testesülnek meg. A programhoz köthető értékeknek konkrét élményekben kell megjelenniük a vállalat HR rendszereiben, működési és szakmai folyamataiban, akár munkakörökre szabva, vagy a kiemelt szakemberek személyiségéhez igazítva. 

A munkatársak akkor fogják érezni, hogy középpontban vannak, értéket képviselnek és számítanak rájuk, ha valóban ezt tapasztalják – és ez nem pénz kérdése. A vezetők felelőssége, hogy azonosuljanak a dolgozóik motivációival, közvetítsék a megbecsülésüket és teret adjanak a munkatársaknak saját sikereikre alapozni az elkötelezettségüket és lojalitásukat. 

A dolgozók munkahelyi élményei a vállalat megítélésének leghitelesebb forrásai, a személyes siker pedig egyedüli alapja a vállalati erdményeknek. 

Tisztázzuk a viszonyokat!

 • a dolgozók középpontba helyezésével
 • az együttműködés erősítésével
 • kapcsolatépítéssel
 • mindennapi élmények kiemelésével és megerősítésével

A vállalat eredményességét alapjaiban határozza meg a vállalati kultúra, amely a dolgozók napi együttműködése során szerveződő közösségekben megélt mindennapi élményekre és azok megosztására épül. Legfontosabb elemeik a szakmai sikerek, egymás és az együttműködés fontosságának elismerése, a vállalati célok iránti személyes és közösségi elkötelezettség, és nem utolsó sorban az anyagi-egzisztenciális szempontok. Ezek az élmények nem határozhatók meg “felülről”, de erősíthetők, ha a vállalati döntések középpontjába helyezzük a dolgozók fenti viszonyulásait.

Ez a szemlélet nem csak a dolgozók elkötelezettségét és lojalitását erősíti, de építi a cég külső-belső ismertségét és elismertségét, nagyságrendekkel javítja a vállalat eredményességét, és nem mellesleg a toborzás hatékonyságát is.

Generáljunk válaszokat!

 • az informális belső kommunikációban
 • munkahelyi történetek tematizálásával és megosztásával
 • a személyes közösségi kommunikáció támogatásával
 • a kommunikációs csatornák és üzenetek integrációjával

A munkatársak személyes kommunikációjának blokkjai különösen erősek az anyagi juttatások (bér, ösztönzők és cafeteria) területén. Ezek a blokkok részben a vállalati szabályzatokban szereplő tiltásoknak köszönhetők, részben pedig kulturálisan megalapozottak: aki kapja, az titkolja, aki nem kapja, az rossz hírét költi. A tiltások, titkok és trollok hitelteleníthetik vállalati kommunikáció üzeneteit, de a valóságon és a viszonyulásokon alapuló feloldásuk a leghitelesebb üzeneteket képezik a személyes kommunikációban.

A személyes szakmai kommunikáció támogatásával és tematizálásával a dolgozói tartalmak (munkahelyi sztorik) beépíthetők a vállalati kommunikációs mix létező rendszereibe, és új, hiteles és konzisztens utakat is nyithatnak.

A Nagy EB Játék Vilmával

Mindez nem tűnik egyszerűnek, de szerencsére az egyidejű és komplex végrehajtással rendkívül gyors és látványos eredményekre vezet – ráadásul kipróbált eszközök egész tárháza áll rendelkezésre a megvalósításhoz. Ez a játék nem lineáris, tehát hamarabb hoz hasznot, minthogy költségeket vagy pluszmunkát okozna. Az eredmények láttán pedig sokkal könnyebb befektetni, ugye?

Ha pénzügyi szolgáltatóként érveket keresel a program értékesítéséhez, vagy ha egy kedvezményekkel támogatott pénzügyi konstrukciót szeretnél a dolgozók és a vállalat reputációjának fejlesztésére is felhasználni, csak szállj be és nézzük meg együtt az összes kínálkozó lehetőséget!

Még többet a várható eredményekről itt: freEBoOK.

#TheBigEBGameByVilma #KV_Vilmával

 

Tags: élmény, motiváció, munkaadói márka, munkatárs, munkatársak